Partidul Volt România se opune comasării alegerilor europarlamentare și locale

Partidul Volt România își exprimă profunda îngrijorare cu privire la propunerea coaliției de guvernare PSD-PNL de a comasa alegerile europarlamentare și locale. Considerăm că această propunere este nu doar inutilă, ci mai ales dăunătoare pentru democrația din România. Comasarea alegerilor nu servește intereselor cetățenilor români, ci este o manevră politică menită să salveze artificial liderii coaliției de guvernare.

1 feb. 2024

Cetățenii români vor fi privați de posibilitatea de a-și exprima opțiunile politice în mod distinct și clar, în funcție de nivelul de guvernare și de competențele aferente. Astfel, se creează confuzie și se diluează importanța fiecărei runde electorale, care ar trebui să fie o ocazie de a evalua performanța și de a sancționa sau credita partidele și candidații în funcție de rezultatele obținute în ciclurile electorale precedente și de proiectele propuse.

Comasarea alegerilor îngrădește accesul la procesul electoral al unor categorii de cetățeni, cum ar fi muncitorii și tinerii care se află în alte localități decât cele de domiciliu sau reședință. Aceștia vor avea acces doar la secțiile de vot pentru europarlamentare, fiind astfel împiedicați să-și aleagă primarii, consilierii locali și consilierii județeni. De asemenea, studenții nu pot pleca acasă să voteze pentru că fie sunt în presesiune, fie în sesiune. Astfel, se încalcă principiul egalității de șanse și se favorizează o participare inegală și neuniformă la vot.

Dacă PSD și PNL doresc cu adevărat eficiență în procesul electoral, au soluția de a implementa pentru toate tururile de scrutin metode de vot online și vot prin corespondență. În acest fel, accesul la procesul electoral va fi mai democratic și mai incluziv, iar costurile și riscurile vor fi reduse. Partidul Volt România susține aceste soluții moderne și sigure, care facilitează exprimarea voinței populare și cresc gradul de implicare civică.

Adevărata problemă politică a țării este ascensiunea extremismului, alimentată de incompetența cartelului de guvernare PSD-PNL, care a eșuat în gestionarea crizelor succesive în care România a avut de suferit. Partidul Volt România respinge orice formă de extremism, propunând o alternativă progresistă, europeană și sustenabilă, care să aducă România mai aproape de standardele și valorile Uniunii Europene.

Partidul Volt România își reafirmă angajamentul de a participa la alegerile europarlamentare și locale cu candidați competenți, integri și motivați, care să reprezinte interesele și aspirațiile cetățenilor români, atât la nivel local, cât și la nivel european.