Renaștere economică

În 2022, situația economică a României a fost profund afectată de războiul din Ucraina care a declanșat crize în piața alimentară și energetică, rezultând într-o inflație uriașă de 16% care a împins mii de oameni în sărăcie și dificultăți economice. Deși România are una din cele mai înalte rate de creștere a PIB-ului din UE și menține o rată a șomajului relativ mică, țara se confruntă cu un nivel înalt al șomajului în rândul tinerilor - 22%, cu una din cele mai înalte rate ale inegalității de venit în UE și menține în continuare cea mare rată de sărăcie sau excluziune socială din Uniune - 34.4%. Toate aceste provocări au loc în contextul unei crize climatice ce afectează puternic mijloacele noastre de existență, cu valuri de căldură, secetă și inundații care provoacă daune umanitare și economice masive.

Viziunea Volt România

O economie deschisă și dinamică este motorul progresului și prosperității. Considerăm că statul trebuie să asigure un spațiu transparent și predictibil pentru creșterea competitivității și dezvoltarea mediului de afaceri. Aceste obiective pot fi realizate prin creșterea investițiilor private, debirocratizare, digitalizare, invesții în infrastructură, inovație și tehnologii. Considerăm esențial ca dezvoltarea economică să asigure o distribuție echitabilă a beneficiilor și responsabilităților generate din activități economice. În același timp, considerăm esențial ca activitățile economice să fie realizate în cadrul unei economii circulare și sustenabile care asigură o producție ecologică, prin creșterea investițiilor și fluxurilor financiare către priorități de dezvoltare durabilă.

5+1 provocări

Volt a definit 5+1 provocări fundamentale pe care vrea să le promoveze în fiecare țară europeană. Primele 5 vor fi cele adaptate la fiecare program național astfel încât să corespundă realităților locale, iar acea +1 – propunerea noastră pentru reforma și consolidarea UE – va fi una și aceeași pentru toate programele naționale.

Volt dorește astfel să mențină o unitate de viziune între filiale sale naționale. Avem provocări comune, și trebuie să lucrăm împreună pentru a le soluționa cât mai eficient.

Citește aici programul politic Volt Europa
 • 1

  Statul Inteligent

  Vrem să construim un stat care lucrează inteligent în folosul cetățenilor săi.

 • 2

  Renașterea Economică

  Vrem să construim o economie deschisă, care lucrează în beneficiul comunității și în armonie cu mediul înconjurător.

 • 3

  Echitatea Socială

  Vrem să construim o societate în care toți cetățenii să aibă dreptul de a-și trăi viața așa cum doresc, într-un mediu liber și respectuos față de diversitatea umană.

 • 4

  Echilibrul Global

  Vrem o Uniune Europeană puternică și o ordine internațională echitabilă, bazată pe democrație, respect reciproc, și drepturile omului.

 • 5

  Cetățeni Puternici

  Vrem un spațiu democratic robust, în care fiecare cetățean are posibilitatea de a se implica activ în procesul politic.

 • +1

  Reforma UE

  Aspirăm la o Uniune Europeană mai democratică și unită, într-o structură federală bazată pe principiul de subsidiaritate și echilibru al puterilor.