Despre ce nu vorbim în reducerea deficitului bugetar: Giganții fără profit
În timp ce guvernul taxează micile întreprinderi, marile companii evită impozitarea.
Propunerile guvernului privind măsurile pentru scăderea deficitului bugetar vor afecta drastic PFA-urile, vor duce la creșterea impozitelor pentru microîntreprinderi și diminuarea beneficiilor angajaților la stat.
În schimb, multinaționalele și companiile mari au deja resursele necesare pentru a găsi portițele evaziunii fiscale ‘legale’. Iată doar câteva exemple de companii (din zeci) care merg „în pierdere”. Poți verifica și tu aceste cifre, pe site-ul Ministerului de Finanțe:
SUPECO INVESTMENT SRL (grupul Carrefour): cifră de afaceri 751.739.410 lei, profit 0
DR.MAX SRL (lanț farmaceutic): cifră de afaceri 3.193.482.856 lei, pierdere 6.856.991 lei
UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD SRL (industria berii ~ Tuborg, Skol, Holsten): cifră de afaceri 549.712.509 lei, pierdere 43.510.797 lei
AMAZON DEVELOPMENT CENTER ROMANIA SRL (software): cifră de afaceri 616.776.705 lei, profit 0
Cum de sunt sustenabile companiile mari care sunt de atâția ani pe piața românească și declară profit 0, sau chiar pierderi semnificative de capital? De ce mai stau în România? Este posibil ca profitul să fie scos din țară fără știrea ANAF prin așa-numitele „optimizări fiscale”?
Un exemplu foarte simplu este facturarea la suprapreț a unei companii soră din altă țară. Alt exemplu ar fi facturarea pe servicii de "consultanță", greu de cuantificat exact, și ușor de justificat. Sunt desigur multe alte artificii, unele mai ușor de dovedit, altele foarte dificil de urmărit. Însă doar pentru că e dificil să forțăm aceste companii să joace corect, nu înseamnă că nu trebuie să încercăm!
Țara are nevoie de soluții mult mai complexe decât ce a oferit guvernul până acum. Deficitul bugetar nu va fi eliminat prin scoaterea de pe piață a PFA-urilor și prin reducerea câtorva posturi de conducere în aparatul de stat. Premierul Ciolacu știe asta, iar Comisia Europeană a confirmat de câteva ori că România are șansa să termine anul cu un deficit de peste 6% din PIB.
Un deficit atât de mare ar duce la pierderea banilor din PNRR - fonduri care, investite corect, reprezintă o șansă enormă pentru dezvoltarea României. PNRR, să nu uităm, a fost pornit pentru a stimula recuperarea după pandemie - este un program masiv, care nu va mai avea un echivalent similar prea curând. Este o oportunitate pe care nu ne permitem să o ratăm! Și astfel, trebuie găsite soluții inteligente pentru diminuarea deficitului.
Este momentul să ne gândim la viitor și la felul în care ne dorim să funcționeze statul român. Avem nevoie de:
Un sistem fiscal eficient și predictibil;
Echiparea ANAF cu resursele necesare pentru a conduce verificări complete în timp util;
Instituții eficiente și transparente care justifică orice cheltuială a banului public.
Volt militează pentru integrarea fiscală, interconectarea și transparentizarea sistemelor de colectare a taxelor în întreaga Europă. Prin uniformizarea și interconectarea sistemelor de taxare putem crește coeziunea și eficiența Uniunii Europene, vom fi mai puțin vulnerabili în fața tentativelor de fraudă, și vom construi un sistem fiscal mai transparent și echitabil.
Credem într-un viitor Made in Europe.