Reforma UE

Uniunea Europeană este cel mai important proiect social, economic și de securitate al continentului nostru, un proiect din păcate încă nefinalizat. În contextul unui război la hotarele noastre, a creșterii inegalității și a încălzirii globale, este mai important ca oricând să construim o Uniune puternică și integrată. Printre principalele probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană la moment, se includ: deficiența democratică a instituțiilor europene precum Parlamentul European sau Banca Centrală Europeană, inegalitatea democratică între statele membre manifestată prin reguli electorale diferite care rezultă în crearea unor democrații diferite, și recesiunea economică exacerbată de lipsa unei politici fiscale comune și nivelurile ridicate ale datoriilor publice a mai multor state membre.

Viziunea Volt România

Vrem o Uniune Europeană mai puternică, democratică, și unită, cu instituții împuternicite să armonizeze legislațiile naționale și să facă realitate aspirațiile noastre comune. Drumul spre o Uniune Europeană integrată are ca prim obiectiv eliminarea diferențelor socio-economice dintre comunitățile rurale și urbane, și pe scara largă - dintre statele membre UE din Est și Vest. Obiectivul secundar către o Uniune integrată este uniformizarea proceselor democratice din toate țările membre, pentru a construi o societate comună Europeană. Nu în ultimul rând, ne dorim o Uniune care echilibrează libertățile pieței sale unice cu incluziunea și protecția socială, în care companiile și forța de muncă se pot deplasa peste tot și în care această flexibilitate nu dăunează lucrătorilor nicăieri. Susținem o Europă în care solidaritatea înseamnă să ne sprijinim reciproc și să acceptăm partea noastă de responsabilitate pentru viitorul nostru comun.

5+1 provocări

Volt a definit 5+1 provocări fundamentale pe care vrea să le promoveze în fiecare țară europeană. Primele 5 vor fi cele adaptate la fiecare program național astfel încât să corespundă realităților locale, iar acea +1 – propunerea noastră pentru reforma și consolidarea UE – va fi una și aceeași pentru toate programele naționale.

Volt dorește astfel să mențină o unitate de viziune între filiale sale naționale. Avem provocări comune, și trebuie să lucrăm împreună pentru a le soluționa cât mai eficient.

Citește aici programul politic Volt Europa
 • 1

  Statul Inteligent

  Vrem să construim un stat care lucrează inteligent în folosul cetățenilor săi.

 • 2

  Renașterea Economică

  Vrem să construim o economie deschisă, care lucrează în beneficiul comunității și în armonie cu mediul înconjurător.

 • 3

  Echitatea Socială

  Vrem să construim o societate în care toți cetățenii să aibă dreptul de a-și trăi viața așa cum doresc, într-un mediu liber și respectuos față de diversitatea umană.

 • 4

  Echilibrul Global

  Vrem o Uniune Europeană puternică și o ordine internațională echitabilă, bazată pe democrație, respect reciproc, și drepturile omului.

 • 5

  Cetățeni Puternici

  Vrem un spațiu democratic robust, în care fiecare cetățean are posibilitatea de a se implica activ în procesul politic.

 • +1

  Reforma UE

  Aspirăm la o Uniune Europeană mai democratică și unită, într-o structură federală bazată pe principiul de subsidiaritate și echilibru al puterilor.