Caius Seracin

Girocul merită mai mult! Alege înțelept! Girocul alege schimbarea!

Candidații Volt România pentru Comuna Giroc

Primar

Seracin Caius Ionuț - jurnalist

Consiliul Local

Seracin Caius Ionuț - jurnalist

Cotîrță Alexandru Valentin – inginer

Pepa Constantin – tehnician silvic

Cepeș Mihai-Cristian - antreprenor

Vreau să aflu mai multe

Program de guvernare locală

Girocul european: o viziune integrată asupra viitorului

Comuna Giroc este a treia cea mai populată localitate din județul Timiș. Cu toate acestea, administrația locală lucrează fără perspectivă și nu oferă comunității șansa de a se dezvolta precum o localitate europeană în secolul informației. Accesul îngreunat la serviciile publice, infrastructura în declin, lipsa de viziune și dezvoltarea inegală a Girocului sunt factori care trebuie eliminați din primărie.

Sunt Caius Ionuț Seracin și îți propun să construim împreună o comună și o comunitate la standarde europene. Știu că viziunea mea este și viziunea ta, de aceea doar împreună putem crea un spațiu în care dezvoltarea cetățeanului reprezintă prioritatea zero a administrației locale.

1. Digitalizarea Primăriei Giroc

Digitalizarea reprezintă viitorul pentru toate instituțiile de stat centrale și locale. Acest lucru înseamnă procese rapide și automatizate în slujba cetățeanului. O autorizație poate lua câteva ore în loc de câteva zile. O reclamație poate fi transmisă în imediat instituției competente în soluționarea ei, fără a fi nevoie ca un funcționar să plimbe hârtia.

O primărie digitală este o primărie transparentă. Girocenii trebuie să știe pe ce sunt cheltuiți banii lor, ce decizii au fost luate și cât va dura implementarea acestora, toate la un click distanță.

Digitalizarea Primăriei nu înseamnă doar transmiterea ședințelor de consiliu local online. La Giroc, felul în care Primăria răspunde problemelor cetățenilor este o bătaie de joc. Poliția Locală nu oferă numere de înregistrare pentru sesizări, serviciul telverde este tratat în bătaie de joc iar termenele sunt orientative deși legea este clară.

Pentru contribuțiile lor, Girocenii merită servicii rapide pe care actuala administrație nu le poate oferi.

2. Înființarea Consiliilor de cartier

Fiecare comunitate are propriul specific, iar o primărie, pe lângă viziunea unitară asupra administrării localității, trebuie să țină cont și de necesitățile fiecărei zone. Programul meu electoral vine în întâmpinarea necesităților raportate de locuitori prin înființarea consiliilor de cartier.

Serviciu voluntar, consiliul de cartier reprezintă o reuniune a reprezentanților comunităților noastre care să conlucreze cu administrația pentru rezolvarea problemelor specifice.

Reprezentanții cetățenilor au în fiecare lună întâlniri atât cu aleșii locali, dar mai ales cu Poliția Locală sau angajați din alte departamente ale Primăriei pentru a găsi soluții pentru îmbunătățirea vieții din cartiere. Astăzi, în comuna Giroc, avem șase mari zone de interes: satul Chișoda, vatra veche a satului Giroc, zona Antenelor, cartierul Planiște, cartierul care leagă Girocul de Chișoda și Calea Urseni. Fiecare zonă are povestea ei, nevoile ei și sunt convins că Girocul se va dezvolta mult mai bine dacă în decizia administrativă sunt implicați și cetățenii.

Rolul acestor consilii este de a menține legătura cu Primăria Giroc, de a identifica și de a prioritiza problemele din cartier, dar și de a-și expune o proiecție a viitorului pe care și-l doresc pentru cartier. În funcție de aceste priorități voi construi bugetul și lista de investiții pe anul ce urmează.

3. Realizarea noului Plan Urbanistic General, adaptat la realitățile anului 2024

Planul Urbanistic General reprezintă instrumentul după care administrația construiește viitorul comunei. Din nefericire, comuna noastră încă este condusă după un plan vechi de 20 de ani, iar acest lucru nu mai reflectă realitatea. Pentru referință, urbaniștii recomandă adoptarea unui nou PUG o dată la 10 ani.

Haosul urbanistic de la Giroc este realizat prin Planuri Urbanistice Zonale adoptate de Consiliul Local fără niciun fel de viziune și în total dezacord cu siguranța și confortul cetățeanului.

Prioritatea mea de top va fi adoptarea unui nou PUG, care să reflecte o viziune modernă și armonioasă asupra viitorului Girocului. PUZ-urile se vor întoarce la litera și spiritul legii: instrumente extraordinare ce sunt folosite doar atunci când realitatea nu mai corespunde planificării.

Realizarea unui Plan Urbanistic General și votarea lui în Consiliul Local va delimita, pentru totdeauna, zonele în care se construiesc blocuri de cele pentru case, de platformele industriale și de parcurile logistice.

Problemele legate de trama stradală izvorăsc din același haos urbanistic. Lipsa trotuarelor, lipsa studiilor de trafic și lipsa de proiectare își pune amprenta asupra siguranței cetățeanului.

Pentru mine, regândirea sistemului stradal începe de la proiectarea străzilor cu accent pus pe interacțiunea dintre oameni: Spații unde copiii se pot plimba fără a exista riscul să fie accidentați de mașini, dialogul oamenilor pe stradă, odihna facilitată de mobilierul stradal și iluminarea suficientă.

4. Eliminarea clanurilor și a influenței mafiei imobiliare

O administrație liberă de influențe obscure va funcționa întotdeauna în favoarea cetățeanului. De aceea, funcțiile-cheie din primărie vor fi ocupate prin concurs iar cei care îngrădesc, îngreunează sau eludează procesul administrativ legal vor fi trași la răspundere.

Transparentizarea proceselor administrative prin digitalizare și publicare sunt pașii prin care Primăria Giroc se va transforma într-o instituție care servește cetățenii. Autorizațiile și avizele primăriei și ale instituțiilor subordonate vor fi realizate doar prin proceduri clare, astfel încât fiecare va ști ce are de făcut dar și termenul în care lucrarea va fi rezolvată.

Relațiile personale, nepotismul și corupția sunt procese care iau banul public și îl bagă în buzunarul profitorilor. În primărie și la licitații nu mai au ce căuta firme ale rudelor și ale prietenilor membrilor administrației. Nu am nicio reținere în a înainta orice dovadă a corupției din administrație către autoritățile competente și nici a chema în comisii de disciplină pe cei care nu înțeleg să își facă treaba în mod cinstit.

Mă voi opune oricărei influențe exercitate de către dezvoltatori imobiliari dubioși, societăți de casă fără un istoric clar și legal al relației cu administrația locală, voi pune frână practicilor cu care actuala conducere a primăriei crede că se conduce o localitate europeană în secolul al XXI-lea. Uitați de șpagă, puneți mâna și învățați procedurile!

5. Proiecte pe bani europeni și fonduri guvernamentale

O administrație performată înseamnă accesarea fondurilor externe care să completeze sumele alocate de primărie pentru lucrări de dezvoltare. Aceste fonduri există, fie că este vorba de cele disponibile prin programele europene sau prin programele Guvernului României. Administrația actuală nu este în stare să beneficieze de astfel de fonduri, iar lenea și incompetența duc la ruinarea comunei și la scăderea standardelor de viață ale girocenilor.

Nu e greu să faci performanță în administrație, însă îți trebuie disponibilitate pentru muncă și o viziune pe termen lung. De aceea, mandatul meu va fi caracterizat de accesarea programelor de finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii comunei Giroc. Sunt dispus să fac naveta săptămânal la Timișoara și la București pentru a mă asigura că Girocul va primi sumele de care are nevoie pentru ca cetățenii să beneficieze de orice le face viața mai bună.

6. Girocul european. Înfrățirea cu o localitate din vestul Europei

Majoritatea oamenilor care s-au mutat la Giroc in ultimii ani au avut șansa să compare localitatea noastră cu altele din vestul Europei. Fie ca au fost în delegații în Austria, fie că vorbim de Germania, Franța ori Marea Britanie, girocenii tineri au văzut civilizația și civilitatea unui oraș modern. Au văzut că dincolo de Tisa, satul e sat. Au văzut că nu există câini comunitari, au văzut că se construiesc drumuri, au vorbit cu colegi străini care și-au cumpărat case cu toate utilitățile trase, chiar și cu asfalt, au văzut că au acces la educație. Lucruri care, din păcate, astăzi, în Giroc lipsesc. Așa că, întorcându-se în "imala" giroceană, și-au pus întrebarea simplă: dacă la străini există cartiere de case, cartiere de blocuri, la noi de ce nu? O înfrățire cu o localitate din țările civilizate, dar și interacțiunea cu administrații similare din Vest ne ajută să înțelegem cum să lucrăm și să proiectăm viitorul în interesul oamenilor prin exemple de bună-practică și import de know-how. Pentru a veni în sprijinul localităților, Comisia Europeană a creat site-ul twinning.org, unde atât orașele, cât și localitățile mai mici pot să-și găsească un partener. Girocul lipsește de aici, din păcate!